Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel die diarree, constipatie, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. We spreken van het prikkelbaredarmsyndroom wanneer klachten al langer dan zes maanden aanslepen en als de symptomen zich regelmatig voordoen (drie dagen per maand).

Klachten verschillen per persoon. PDS wordt gekenmerkt door buikkrampen en buikpijn die verminderen nadat u ontlasting heeft gehad/na de stoelgang. Mensen met PDS hebben vaak afwisselend perioden van diarree en constipatie. Bij hevige, aanhoudende diarree en een te eenzijdige voeding, is er een verhoogd risico op voedingstekorten.

De oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom zijn nog niet goed bekend. Er wordt aangenomen dat er verschillende factoren meespelen. Abnormale darmbewegingen- en werking of peristaltiek (darmen trekken krachtiger samen, werken sneller of juist trager), overgevoeligheid van darmen, darminfectie (buikgriep) en stress kunnen onderliggende factoren zijn. Het is mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen of medicatie klachten kunnen uitlokken of verergeren, maar deze beïnvloeden elke persoon op een andere manier. Symptomen kunnen opflakkeren tijdens perioden van stress of menstruatie.

PDS is niet besmettelijk of erfelijk. PDS komt in meer of mindere mate voor bij meer dan de helft van de bevolking. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Waarschijnlijk spelen vrouwelijke hormonen daarbij een rol. Iemand met PDS heeft geen grotere kans om andere chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa te krijgen. Er is ook geen verhoogde kans op darmkanker.

Medisch gezien is PDS geen ernstige aandoening. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Voor anderen kunnen de klachten erg hinderlijk zijn waardoor ze hun dagelijkse bezigheden moeten onderbreken. Hierdoor kunnen de relaties van mensen met PDS onder druk komen te staan, net als hun levenskwaliteit.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Symptomen van PDS omvatten:

- Buikkrampen of pijn;

- Opgeblazen gevoel;

- Winderigheid;

- Slijm bij de stoelgang;

- Veranderde stoelgang (wisselende perioden van diarree en constipatie).

Symptomen die het meest voorkomen bij prikkelbaredarmsyndroom met diarree zijn:

- Plotselinge ontlastingsdrang;

- Buikpijn of ongemak;

- Winderigheid;

- Losse ontlasting;

- Frequente ontlasting;

- Gevoel dat u de darm niet kan legen;

- Misselijkheid.

Symptomen die het meest voorkomen bij prikkelbaredarmsyndroom met constipatie zijn:

- Harde, bobbelige ontlasting;

- Gespannen gevoel tijdens stoelgang;

- Onregelmatige ontlasting.

Andere klachten die erbij kunnen horen:

- Vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm

- Pijn of naar gevoel bij het plassen;

- Problemen met plassen;

- Pijn tijdens vrijen;

- Rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.